Scott Gorman (1990) is een Nederlands fotograaf met Britse roots die woont en werkt in Utrecht.
Zijn kunstpraktijk kenmerkt zich door intieme beelden van landschappen, stadsgezichten en portretten, doorgaans analoog geschoten in zwart-wit. In zijn fotografie documenteert hij gevoelsmatig de bevreemdende sporen van zowel mens als tijd. Elke individuele foto vangt een detail, een houding of een moment waarvan Gorman weet dat het zodra de foto ontwikkeld wordt alweer voorbij is.
Het proces van het fotograferen komt voort uit een behoefte aan het vangen en vastleggen van momenten. In de persoonlijke chaos van het nu vervliegt de tijd en voelt het alsof je altijd te laat bent.  In zijn fotografie komt deze veranderlijkheid tot stilstand. Het geluid lijkt even gedempt te worden. Het beeld verstilt en komt tot de essentie van één moment. Het werk  toont de schoonheid in die vertraagde tijd. 

De realiteit is vergankelijk en lijkt je door de vingers te glippen. Om toch de rust te kunnen vinden om al deze veranderlijkheid te snappen, fotografeert Gorman. 

Samen vormen de beelden die Gorman heeft geschoten een overzicht. Als een reflectie van zijn binnenwereld toont zijn fotografie de worsteling met deze vergankelijkheid en de fascinatie met sporen van tijd en mens. Al deze documentatie komt samen als ware het een dagboek. Toch streeft Gorman er ook naar om de rust en ruimte vrij te laten voor de eigen interpretatie van de toeschouwer. Het beeld in zichzelf biedt ook de reflectie voor de binnenwereld van de ander. In compositie zoekt Gorman naar een soort tijdloosheid die contrasteert met de tand der tijd die altijd wel terug te vinden is in zijn fotografie. Hij zoekt naar de wijze waarop zijn landschappen en portretten voor zichzelf kunnen spreken. Waarop de vervlogen momenten weer tastbaar en levend kunnen worden. Waarin de veranderlijkheid voor één beeld, één ogenblik, wordt teruggedraaid. 

Tekst door Stein van der Ziel


Opleiding

BA Spatial design/Man & Environment - University of the arts Utrecht.

Exposure

Juni - September 2024: Verbonden stad @ Museum IJsselstein

October 2023: Editie Noord @ NDSM Fuse

Jan-Feb 2023: Heugenis, @ Pulchri Studio, The Hague

October 2022: 307 group show, @ Oude Rechtbank, Amsterdam

Dec 2019: Turn-Over, @ Studio-K Amsterdam

March 2019: Turn-Over, @ Louis Hartlooper Complex, Utrecht

Oct 2018: Turn-Over, @ House of St. Barnabas, London

Jun 2017: Straat - Weg @ Pastoefabriek, Utrecht - (genomineerd voor de K.F. Hein stimuleringsprijs)

Apr 2017: Straat - Weg @ Het Huis Utrecht

Using Format